Groep 8

 
Op dinsdag 22 september werkte groep 8b aan Prinsjesdag!
 

door Justin (8b)

Dinsdag ochtend hebben we de hele ochtend vragen gemaakt over prinsjesdag.

De klas was in groepen verdeeld van drie.

We hadden vragen opgekregen die gingen we maken.

Allemaal van dit soort vragen:

. Zoek in de krant de troonrede op.

. Hoe begint de troonrede?

. En plak op: koningin Beatrix,gouden koets,minister van financiën,koffertje enz.

 
 

door Thomas

Dinsdag( de derde dinsdag van september) had groep 8b een prinsjesdag ochtend.We kregen allemaal een prinsjesdag boekje met vragen die gingen we in groepjes beantwoorden ook stonden daar dingen in over de,,schatkist'' van de regering (dat zijn alle inkomsten en uitgaven van de regering).

We gingen ook nog een blad maken met plaatjes uit de krant van:

- koningin Beatrix

- gouden koets

- minister zalm + koffertje

- troonrede

- hoeden

- balkon scène

- rijksbegroting

- miljoenennota

 

door Ilona

Het was 21 september 2004, prinsjesdag dus. Dat is altijd op de eerste dinsdag van september. We hadden  een boekje over prinsjesdag. En een blad van een paar ministers.We leesden een stukje over prinsjesdag, en moesten daarna een foto uit de krant van de koningen of de Gouden Koets halen.  Daarna maakten we een paar vragen. Toen moesten we een oranje flap maken dat wil zeggen een groot oranje blad waar we plaatjes op moesten plakken uit de krant. Van:

 

> Koningin Beatrix

> Gouden Koets

> Minister van Financien

> koffertje

> miljoenennota

> rijksbegroting

> troonrede

> balkonscène

> hoeden

 

Daarna moesten we nog een puzzel maken.

En dat was onze ochtend het was SUPER LEUK!!!!!!

 
Op 2 september had groep 8a een techniek-ochtend. Daarvan zijn foto's gemaakt (zie onder). De andere groep 8 had ook een techniekochtend, op 9 september.
 

Techniekochtend groep 8b door Inge

Toen wij de klas binnen kwamen was meneer (Fred) Moen er. Hij werkte vroeger bij een van de bedrijfstakken van techniek. 

De ochtend was opgedeeld in 3 stukken:

 

Praatje

Hij vertelde iets over ijzeren over driehoeken.

''Driehoeken zijn het sterkst van allemaal'''vertelde meneer Moen.

 

Plaatje

Was een film over 4 kinderen -van een jaar of 11,12- die meededen aan een robot wedstrijd. Zo kon je zien hoe de robot werd gemaakt in de fabriek van de oom van een van de kinderen.

 

Daadje

Waren de 9 opdrachten die van alles met techniek te maken hadden, iets met elektriciteit, een bakje in elkaar zetten en een button en een paperclip maken.

 

De ochtend was jammer genoeg snel voorbij.

In de klas hadden we ook nog een paar opdrachten waar je een prijs -een keykord- mee kon winnen, de prijswinnaars zijn:

1: Daan

2: Kristianne en Thomas

3: Barry

4: Babette, Nico en Justin. (Nico heeft het keykord gewonnen met loten)

 

Inge
 
 
 
 

Groep 8a

bouwde torens van papier tot het plafond!

 

 
 

Foto's van Texelkamp 2004 in het fotoalbum

(klik op de foto voor een vergroting; klik op de vergroting met rechtermuisknop voor afdruk of opslaan op de eigen computer)

 

 

Texelkamp groep 8 van De Pionier in Maarssen.

Van maandag 14 juni t/m 19 juni 2004.

Locatie: Jonkersbergen in Den Hoorn.

 

De eerste dag:

 

De tweede dag:

We hebben ons allemaal in het oranje gehuld. We hebben een lange fietstocht gemaakt naar Oude Schild. Naar het maritiem & jutters museum, eerst kregen we uitleg over het jutten en dat jutten eigenlijk niet toegestaan is, en dat hij het daar niet mee eens is.

Daarna mochten we door het museum rondlopen.

Toen moesten we de hele weg weer terug met de wind van voren. Die avond was de grote dag, de eerste wedstrijd voor Nederland in het EK. Er was een beamer op de tv aangesloten, dus hadden we groot beeld. Iedereen was in het oranje.

In de rust gingen we naar buiten om zelf te voetballen, en toen de rust over was bleven we voetballen omdat we de wedstrijd niet meer leuk vonden. De eindstand was 1-1. Later die avond gingen we naar het strand en hebben we een strand wandeling gemaakt.

Thomas.

 

Woensdag de derde dag. Zoals altijd waren de meesters en juffen weer eerder op. Vandaag lagen alle kinderen nog lekker te slapen. Opeens klonk er een oud rock&roll nummer door de muziekinstallatie. Peter Koelewijn en zijn Rockers speelden keihard het nummer`kom van dat dak af`. Iedereen zat opeens slaapdronken rechtop in zijn bed. Het ergste was nog dat het nummer een paar keer achter elkaar gedraaid werd.

's Morgens gingen we na het ontbijt weer op de fiets. Dezelfde route van gisteren naar Oude Schild. We gingen naar de haven. Onze fietsen hebben we in een stalling gezet. Daarna liepen we naar een visserskotter. Het was de Texel 10; een garnalenkotter.

Met de kotter gingen we de haven uit naar de Waddenzee. De schipper gooide al snel de netten uit. Ondertussen vertelde hij het een en ander over de Wadden, het vissen en zeehonden. Wel een grappig verhaal. Soms wel een beetje grof. Hij deed dat in het Nederlands en het Duits. Na twintig minuten vissen werden de netten weer aan boord gehaald. Er zaten heel veel kleine vissen in. Die gingen in een sorteerbak. We moesten niet onze handen in de vis steken omdat er Pietermannen in konden zitten. Dat is een giftige vis. Garnalen in de vangst werden gesorteerd en gekookt. Je kon ze daarna ook zelf pellen en opeten. Dat was nog een lastig werkje. Toen we van de boot afkwamen kregen we een kroket, frikadel of kaassoufflé. Ook kregen we een blikje drinken. We stapten daarna weer op de fiets naar Jonkersbergen. Het was weer tijd om te gaan eten. Na het eten zette meester Harry weer `Kom van dat dak af`op. Iedereen brulde het nummer een aantal keren mee. Volgens mij is dit ons kamplied aan het worden.

´s Middags gingen we naar een vijver achter de boerderij. Daar lag een bootje in het water. Sommige kinderen zaten binnen de kortste keren onder een dikke laag modder. Ander kinderen gingen zonnen, voetballen of draden vlechten. Het was lekker warm en er scheen een lekker zonnetje. Om vijf uur mochten we gaan douchen en hadden we vrij spelen.

 

Woensdag 16 juni

De meesters en de juffen maakten ons vanochtend wakker om kwart voor acht met kei harde muziek van vader abraham met het nummer ´KOM VAN DAT DAK AF!` Een uurtje later waren we aan het eten we aten net zo als normaal brood met heerlijk beleg. Na het eten gingen we naar de garnalen boot. We vertrokken op kwart voor 10 we kwamen er op half 11 aan en meteen toen we er waren gingen we op zee. Een klein half uurtje later werden de netten in het water gelegd.

Sommige kinderen hebben voor het eerst een garnaal gegeten de meeste vonden het wel lekker. Zij zeggen dat een garnaal naar kip smaakt.

We zaten daar ongeveer 2 uur toen we van de boot afkwamen stonden onze hulp ouders al te wachten. We gingen met z'n allen op een grasveld zitten en we kregen wat te eten en te drinken. Om half 3 gingen we weer op stap terug naar onze slaapplek (Jonkersbergen) toen we daar waren aangekomen was iedereen gesloopt en doodmoe.

Toen we aan kwamen stond het middageten al klaar. Na het eten gingen we naar een meertje. Om half 6 gingen we terug naar het huisje.

We aten gebakken aardappelen met sla met een hamburger. Na het eten gingen we naar het bos we speelden daar LEVEND STRATEGO. Dat spel is best we leuk maar heel vermoeiend. Je moet er voor zorgen dat 1 iemand van je ploeg de vlag probeert te vinden in een bepaalde omgeving. Het was best wel lastig maar met de harde renners zoals Dirk, Rick, Bastiaan en Thomas kwam het allemaal goed.

 

Donderdag 17 juni

We gingen woensdag avond laat naar bed rond een uur of 3 sliepen we pas met ze allen en we werden 's ochtends om 8 uur wakker gemaakt met pannen en deksels. Ze sloegen die zo hard op elkaar dat iedereen meteen klaarwakker was. Toen met z'n alle 's ochtends om kwart voor 9 gingen we eten en na het eten gingen we fietsen naar ECOMARE. Het was super leuk met zeehonden en vogels en andere dieren. Het was mooi leuk en leerzaam we kwamen toen ook niet tussen de middag thuis dus we hadden ons lunchpakket mee genomen. Om 2 uur gingen we naar een overdekt zwembad met hoge glijbanen en zo. Het was fantastisch. Om 5 uur moesten er weer uit we hebben in die uren ons super vermaakt we kwamen ongeveer op 6 uur aan en het eten stond al klaar we aten die avond pannenkoeken de ouders hadden heel lekker gebakken.

Nou dat was het avontuur van woensdag en donderdag.

Groetjes en kusjes van Naomi

 

Maandag 14 juni kwamen aan in jonkersbergen, ons 'slaaphuis'. Het is er heel gezellig. We hebben als begeleiders meester harry, juffrouw annelies  juf marjo, meester frans meester Kees en de moeders van naomi, wilco en rick. De meisjes slapen beneden en de jongens boven. De meiden hebben een drie keer grotere kamer dan de jongens.

Nadat iedereen klaar was met uitpakken zijn we naar de zee gegaan om te zwemmen. Nadat we onze spullen hadden opgeruimd, zijn we naar het bos gegaan om levend stratego te doen, da's heel leuk. 's Avonds rond 22.00 werden we uit bed gehaald voor de dropping in het bos. We lagen pas rond 3.00 weer in bed!

Dinsdag 15 juni gingen we in Oudeschild naar het maritiem en jutters museum.

We kregen een rondleiding en er werd een verhaal verteld over dat er een paar jaar terug een vliegtuig was neergestort in 'n zee, met een Deense piloot erin.

De politie moest de piloot zoeken maar vond niks. Toen liep er een keer een jutter op het strand en die zag tussen wat zeewier en andere troep wat wits liggen. Hij nam het mee naar huis (hij dacht dat het van de piloot was.) en deed het in sterk water. Een paar dagen later vertelde een vriend die ernaar stond te kijken dat het een maag van een vis was.

 

Toen we weer in jonkersbergen waren zijn we naar het bos gegaan om het zogenaamde smokkelspel te doen. 's Avond laat zijn we een strandwandeling gaan maken en wéér lagen we er rond 1.00 - 2.00 in.lekker moe wordt je daar van.

 

woensdag 16 juni kregen we ons kamplied. Om 8.00 's ochtends zette Meester Kees (knalhard) het lied kom van dat dak af!! Sinsdien is het ons kamplied.

Om 9.45 zijn we naar de garnalenboot gefietst (we doen tegenwoordig alles op de fiets.) en gingen we mee 'garnalen vangen'. Op de boot was het (voor mijn gevoel) ijskoud.. Daarna gingen we naar een meertje naast Jonkersbergen om lekker buiten te zwemmen. Omdat iedereen het zo leuk vind zijn we na de boot naar het bos gegaan om levend stratego te doen.

's Avonds rond 22.00 werd het kampvuur aangedaan en lag iedereen er heel gezellig mét slaapzak omheen.

Er werden spookverhalen verteld en speelden rick, bastiaan en bart gitaar. Ook die nacht sliepen we om 1 á 2 uur.

 

Donderdag 17 juni is juf Annelies geen 'stageloper' meer maar een échte juf!!! We gingen vandaag naar ecomare. Dat is een museum over Texel met daaraan vast een vogelopvang en een zeehonden opvang. Daarna gingen we naar het 'zwemparadijs' om eindelijk weer eens binnen te zwemmen.lekker warm.

Rond 21.00 begon de Bonte avond. Heel gezellig was dat met veel leuke dansjes en toneel stukjes. We hadden grote lol.

 

Vrijdag 18 juni zijn we naar huis gegaan.

Het was een super leuk kamp en de hulpmoeders hebben elke dag lekker gekookt!!!!

Greetzz en kusjes Robin
 

Groep 8 blikt terug

 
Nu we aan het eind van het schooljaar komen, staat veel in het teken van terugblikken en afscheid nemen. Met juf Annelies maakten we een Powerpoint.
Een paar fragmenten (lees verder onder de foto):
 
 

De kleuterklas is eigenlijk het leukste jaar van de basisschool. Wij (Francine en Liza) vonden in de poppenhoek te spelen het leukst. Francine had als juffen Brigit en Marijke.

Liza had juf Madelene.We weten nog veel dingen over de kleuterklas. Bijvoorbeeld de weektaak! Iedere dag moest je dan een puzzel of een andere taak afhebben en aan het eind van de week moest je alle taken afhebben!
Francine en Liza

 

In groep 8 krijgen wij les van Tonny en Inge. Inge doet de bewegingen met ons,en Tonny doet de tekenles. Wij zijn nu bezig met een dieren-schild.

De gymles krijgen wij op dinsdag middag van de juf,en op woensdag ochtend van de meester.

Het is echt zweten hoor!!! Maar het is wel erg leuk.

Martje en Amy

 

In groep 7 (vorig jaar) hebben wij een brieven project gehad. Je mocht elkaar de door de hele school brieven sturen. Elke dag was er een leerling die postbode was. Je had opdrachten dat je bijvoorbeeld nette brieven moest schrijven. We hebben ook ballonnenpost losgelaten. Het was een leuk project.

Barend en Marnix

 

In groep 8 zijn we naar het Techniek Museum in Delft geweest. Toen we aankwamen keken we het eerste deel van het toneelstuk. Daarna gingen we dingen maken en doen. We hebben een toren gebouwd, pindakaas en mayonaise gemaakt, een dobbelsteen met lichtjes gemaakt en een puzzel gemaakt. Toen we alles hadden gedaan hebben we het eind van het toneelstuk gekeken.

Koen en Nicky

 

 

Tony geeft tekenles

Sinds vorig jaar mag ik tekenen met groep 8.

Dat is echt het allerleukste wat er is en iedere keer is het weer VET genieten.

Ik was daar zo enthousiast over dat Inge Leplaar ook mee is komen doen. Inge is het met me eens, tekenen met groep 8 is helemaal te gek. (lees verder onder de foto's)

 
 

Wat is er dan zo leuk, hoor ik je zeggen.

Nou op de eerste plaats zitten er allemaal geweldige kunstenaars in de klas, want er worden me toch een kunstwerken gemaakt!!!!!!!!!!!

Op de tweede plaats, maar niet minder belang\rijk, vind ik het ongelooflijk als ik kinderen bezig zie, die tekenen eerst maar zo, zo, vonden en die nú goed bezig zijn, en daar plezier in hebben. (lees verder onder de foto's)

 

 
Het is natuurlijk leuk dat er zo nu en dan mooie kunstwerken worden gemaakt, maar het is zeker niet het allerbelangrijkste. Met tekenen kan je nog veel meer. Je kunt ook je gevoelens op papier zetten. Blijheid, verdriet, boosheid. Het is eigenlijk een soort taal.

Neem nu eens boosheid. Als je woedend op iemand bent op iemand kan je dat natuurlijk uitvechten, je buurman een dreun geven mar je kunt je woede ook kwijt op papier. Probeer het maar eens. Wedden dat er ook nog eens iets moois kan ontstaan na deze woede ontlading? En op deze manier op deze manier is het nog veilig ook. (Iets voor zinloos geweld?)

 

Met de passer hebben we geometrische vormen opgezet. Een doorgetrokken lotus. Iedereen heeft dat op zijn of haar eigen manier, met de eigen vormen en kleuren uitgewerkt en wat zijn dat toch allemaal schitterende tekeningen geworden.

Wanneer die over een tijdje thuis opgehangen worden, en je daar positieve reacties op krijgt (wat niet anders kan) stijgt je gevoel van eigenwaarde met wel heel grote sprongen. Het is dus ook goed voor je zelfvertrouwen. (lees verder onder de foto's)

 

 
Wat we ook altijd proberen is om verbanden te leggen tussen het thema waar we mee bezig zijn en waar je dat terug kunt vinden in de natuur, in de kunst, muziek of in je lichaam. Daar door ontstaan er ook extra lessen om wat verdieping te brengen. Zo is er al een les gegeven over ademen door Anthony Casper, naar aanleiding van het golftekenen. De ademhaling is ook een golf.
En een muzikale les over ritme die gegeven werd door de vader van Simon; Hans de Vries samen met Alex Siegers. Dit komt omdat we nu bezig zijn met ritmisch dynamisch tekenen.
(lees verder onder de foto's)
 

 

In Zutphen hebben wij de vierjarige tekenopleiding gevolgd, waardoor je op een andere manier leert tekenen. Het tekenen op deze manier geeft veel meer plezier.

 

Tony

 

Laura's bespreking van de serie Darren Shan

 

Boek van de maand.

 

Dare you read...  Darren Shan? ( durf jij te lezen... Darren Shan?)

 

De wereld van Darren Shan is een twaalf delige serie.

Al verschenen zijn :

 1. De grote freakshow
 2. Vampiersleerling
 3. Tunnels van bloed
 4. De vampiersberg
 5. Op leven en dood
 6. De vampiersprins
 7. De schemerjagers
 8. Bondgenoten van de nacht
 9. Moordenaars bij dageraad
 10.  The lake of souls (nog niet vertaald en werd in oktober 2003 verwacht)
 11.  Lord of the shadows. ( nog niet vertaalt en word in 2004 verwacht)
 12.  Sons of  destiny. (nog niet vertaalt  en word in 2004 verwacht)

In totaal zullen er 20 delen komen.

Ik heb deel 1 t/m 6 gelezen tot nu toe (26-3-2004).

Waar gaat het boek over?

Deel 1: Darren Shan weet met zijn vriend twee kaartjes voor de Grote Freakshow te bemachtigen. Daar komt hij oog in oog te staan met een anstaanjagende meneer Crepsey en zijn reuzegrote spin, Madam Octa. Daardoor veranderd zijn leven op slag.
Deel 2: Darren is vampiersleerling van meneer Crepsley geworden. Er is maar maar een manier om in leven te blijven: bloed. En daar walgt hij van.
Deel 3: Darren en meneer Crepsley stoppen in een stad. Er zijn daar leeggezogen lijken aangetroffen. Ze zoeken naar de dader die zich in een ondergronds gangenstelsel bevindt.

Deel 4:  Darren en meneer Crepsley gaan naar de vampiersberg waar hij voor de raad van Generaals moet verschijnen. Maar onderwerg mag je niet Flitten (een hele snelle manier van voortbewegen) en ze moeten de hele weg op hun blote voeten afleggen. Het wordt een barre tocht.
Deel 5: In de vampiersberg moet hij voor de raad van Generaals verschijnen. Hij moet een aantal levensgevaarlijke Proeven doorstaan. Als hij ze allemaal doorstaat wordt hij gerespecteerd als vampier. Maar als hij faalt kan het hem zijn leven kosten.
Deel 6: Als hij niet de Proeven doorstaat wordt hij ten dood veroordeeld. Daarom gaat hij er vandoor. Maar tijdens zijn vlucht komt hij de vijand van de vampiers tegen. Hij staat in tweestrijd: zal hij er vandoor gaan of naar de vampiers gaan, met gevaar voor eigen leven, en hun vertellen dat de vijand van plan is alle vampiers uit te roeien?
De boeken van Darren Shan zijn giga spannend en als je niet tegen griezelen kunt of tegen weinig slaap raad ik je ze af (als je in bed leest móét je doorlezen).

De andere delen heb ik nog niet gelezen, dus voor mij blijven de volgende delen een raadsel. Als ik ze gelezen heb zal ik vertellen waar ze over gaan.

Laura.

 

Carnaval in groep 8!

 

 

 

verslagen van kinderen uit groep 8.

We zijn met de klas op 2 december naar het mec geweest en dat was een mooi onderwerp voor de schoolkrant.

 

Zicht op licht

Hier staan kinderen voor het zonne-energie vliegtuigje.

 

We gingen op dinsdag twee december met de hele groep (8) naar het M.E.C.

We hebben daar verschillende dingen met licht gedaan en veel geleerd.

Er waren 11 opdrachten die we moesten doen.

Een daar van was dat je met een "glow in the dark" scherm je schaduw moest maken, dat was heel leuk.

En we moesten in een soort muur kijken, zodat het leek of je een vlieg, uil, vis of spin was.

Er stonden en hingen supermooie, gekleurde lampen,

Het leek alsof we in een disco binnen kwamen.

Verder was eigenlijk alles wel leuk!

 

Groetjes Francine, groep 8.

 

 

Heel veel licht, in het MEC

 

Op dinsdag twee december zijn we naar het MEC geweest.

We gingen naar een tentoonstelling over licht.

Om kwart voor negen vertrokken we met de klas, op de fiets, op weg naar het MEC.

Toen we waren aangekomen, dachten we bijna dat we in een disco terecht waren gekomen.

Er was zó veel licht!

Heel veel discolampen en andere lampen, we misten alleen nog de muziek.

Er stonden allemaal kastjes, met proefjes en vragen over licht.

We hadden met de klas negen groepjes gemaakt en we gingen zo langs alle kastjes.

Je had veel verschillende dingetjes, je had een opdracht, dat je kon kijken hoe een bepaald dier zag.

Je had ook een opdracht met allemaal spiegels en één dat je met een periscoop een tekstje kon lezen, dat was wel leuk.

Ook had je een opdracht in een donker hok.

Daar was blacklight en je kon met een knopje het gewone licht aan doen.

Er was ook een scherm daar moest je voor gaan staan en iets geks of leuks uitbeelden.

Als je dan het licht uit deed en je ging voor het scherm weg, dan bleef wat je uitgebeeld had staan.

Ik vond veel dingen best leuk en anderen volgens mij ook.<