Groep 7

 

Werkstuk tunnels en bruggen van Edwin

 

Edwins prachtige werkstuk is hier te zien

 

Foto's van Chris: Artis

 

Een prachtig werkstuk van Tom over uilen:

 

 

Hoofdstuk 1 Wat ik er al van weet.

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik over uilen bijna niets weet. En ik vind het heel erg leuke beestjes.

Zoals ik al zei weet ik er weinig van, ik weet wel dat uilskuikens heel pluizig zijn. Uilen zijn roofdieren, ze eten muizen, ratten en grotere soorten eten ook nog konijnen.

Als een uil een muis gegeten spuugt hij later een klein balletje uit.

Dat heet een uilenbal of een braakbal. In een braakbal zitten voornamelijk botten. Er zijn plaatsen waar je uilen ballen kan uitpluizen je komt veel te weten over de voeding van een uil maar het is een behoorlijk vies werkje.
 

Hoofdstuk 2 De geschiedenis van de uil

Uilen zijn eeuwen lang beschouwd als geheimzinnige en angstaanjagende dieren. Hun kreten zijn heel spookachtig.

Vroeger geloofden sommige mensen dat als je een uil zag dat, dat ongeluk bracht. Volgens de verhalen die men vertelden ,was de dood in zicht als er een uil voor je huis neerstreek.

Ook dachten ze dat als een koe schrok van een uil dat hij nooit meer melk zou geven maar bloed.

Alleen kon een uil goed doen als je hem op je deur spijkerden.

Ze dachten dat zelfs het ongeluk bang was voor een uil, dus kon er geen ongeluk in je huis komen.

Ze vertaalden de kreet van een uil als:"dood dood"of:"ik heb je bijna". Kortom ze dachten dat de uil de dood zelf was. Het is natuurlijk bijgeloof maar het is toch wel begrijpelijk, want toen er nog geen elektriciteit was waren de nachten echt pikkedonker.

En dieren geluiden in de nacht is behoorlijk eng. Een uil is een nacht dier dus dat is zo'n die je liever niet 's nachts hoort.

Toch heeft de uil niet overal een slechte naam, in Athene is de uil de beschermer van de stad. En in sprookje is hij meestal de dokter of psychiater.

 

Hoofdstuk 3 uiterlijk en gedrag.

Uilen behoren tot de familie van roofvogels ook wel stootvogels genoemd. Omdat ze voornamelijk 's nachts op jacht gaan worden ze gerekend als nachtdieren.

Een uil heeft alle kenmerken van een roofvogel,

·        Heel goede oren waarmee hij zelfs va 100 meter hoogte het geluid van een muis die tussen de bladeren hoort.

·        Een goed paar ogen die voorop zijn kop zitten, waarmee hij als hij de muis heeft gehoord hem ook kan vanaf 100 meter. Proeven hebben bewezen dat een uil 100 keer beter ziet.

·        Een sterke gebogen en scherpe snavel waarmee hij gemakkelijk een prooi mee kan doden.

Verder heeft een uil brede en soms ook zeer lange vleugels, met geluiddempende veren. Op die veren zit namelijk fluweelachtig dons. Elke uil heeft een eigen veren dek die past bij zijn omgeving, een uil heeft dus een schutkleur. Een schut kleur is een kleur die aansluit bij zijn omgeving dus is hij moeilijk te zien.Uilen hebben een grote kop met vooral veel dons haartjes op de wangen. Er zitten bij sommige uilen ook twee grote pluimen op hun kop. Ze lijken op oren maar het zijn verlengde kopveren. We weten nog niet zeker waar ze voor dienen.

Als je een schaduw van een uil ziet dan lijken de kopveren op hoorntjes. Vroeger dachten ze dan ook als je zo'n schaduw zag dat je de duivels' schaduw had gezien!

 

Hoofdstuk 4 woongebied en behuizing.

Gewoonlijk maken uilen niet veel werk van hun nest . De ronde eieren zijn wit en worden vaak gelegd in nesten van andere vogels of in spleten en holten van bomen en rotsen. De holten die spechten maken krijgen vaak de voorkeur. Maar de ransuil gebruikt ook vaak kraaien nesten. Andere uilen zoals de sneeuwuil en de velduil nestelen zich weer op de grond. Steen uilen gebruiken weer graag knotwilgen, schoorstenen en oude zolders.

Kerktorens en oudere landhuizen of ruines hebben allemaal kleine holten. Daar kan een uil dankbaar gebruik van maken. Helaas gebeurt dat steeds minder, omdat we tegenwoordig heel strak en modern bouwen.

 In andere delen van de wereld zoeken uilen weer andere plekken om zich te nestelen. De kabouteruil gebruikt bijvoorbeeld een reuze cactus als huis. Zijn leefgebied is voornamelijk de woestijn en andere droge gebieden.

De oehoe nestelt zich op hoge bergrichels en de sneeuwuil bouwt zijn nest op de open toendra. Door zijn witte veren is hij daar bijna onzichtbaar.

Uilen wonen bijna overal op de wereld, behalve op de Zuidpool.

 

Hoofdstuk 5 voeding.

Als het donker wordt gaan de meeste uilen op jacht. Hun prooien zijn vooral muizen (veldmuizen, bosmuizen, woelmuizen en spitsmuizen).Die vormen ongeveer 60% van hun voedsel, maar er worden ook grotere zoogdieren gevangen zoals jonge hazen, mollen en konijnen. De bosuil Nederlands grootste uil vangt meestal ook de grootste dieren. De steenuil Nederlands kleinste uil vangt dan ook bijna nooit een konijn, zo goed als alleen maar muizen. Soms pakken uilen ook een andere vogel maar meestal alleen als er een tekort aan muizen is. Insecten, padden en kikkers worden soms ook gegeten, maar alleen maar door kleine uilen.

Het vangen van een prooi noemen we het slaan van een prooi.

Als uilen merken dat het aantal muizen minder wordt, gaan ze op zoek naar een plek maar een muizen plaag heerst. Deze methode wordt vooral gebruikt door de grotere soorten uilen zoals: ransuilen, bosuilen,velduilen en vooral kerkuilen.

Bij het eten van hun prooi vreet de uil de prooi met huid en haar op. Ook de botten, maar die samen met de huid spuugt hij weer uit in de vorm van uilenballen (braakballen). In een nacht wordt er gemiddeld 2 a 3 uilenballen uitgebraakt.

Als je gaat uilen spotten dan kan je beter zoeken naar de braakballen dan naar uilen in de lucht. Door uilenballen uit te pluizen kan je heel veel leren over de voeding van een uil. Zo zijn veel wetenschappers te weten gekomen over de eetgewoonte van uilen.

 
Hoofdstuk 6 afkomst en soort.

Het is behoorlijk bekend dat uilen roofvogels zijn. Dat kan je zien

aan de scherpe snavel, de klauwen en de goede zintuigen. Uilen kunnen(net als de meeste roofvogels) heel goed zien.

Er zijn 130 soorten uilen, komen overal op de wereld voor (behalve op de Zuidpool). Er zijn twee uilen families die echt behoorlijk verschillen, dat zijn de oehoes en de sluier uilen ( de Latijnse naam voor de oehoe is buloninea, die voor de sluier uilen is strigidea).

Uilen paren in de herfst en blijft voor het leven samen. Het vrouwtje kiest de broedplaats, meestal een spleet in een rots of boom. Ook gebruiken uilen nesten van andere vogels (als de echte bewoner zijn eigen nest komt opzoeken dan vechten ze voor het nest). Het mannetje laat als territorium roep een korte oeh horen en daarna vibrerende oe-oehoe-hoehoehoe.

Het vrouwtje broedt ongeveer 2-5 eieren uit. Ze begint met broeden gelijk na het leggen ( dus ze houd de eieren al warm terwijl ze er meer legt). Het vrouwtje houd de eieren onder haar vleugels warm, terwijl het mannetje eten brengt. Als de jongen zijn uitgebroed verlaten ze na ongeveer 5 weken het nest ze worden dan nog wel bij gevoerd tot ze ongeveer 2-3 maanden zijn. Tenslotte worden de jongen uit het territorium verdreven om een eigen te zoeken.

Hoofdstuk 7 voortplanting.

Uilen leggen eieren, ze zijn ongeveer even groot als een kippenei. Het verschilt per soort hoe de eieren er precies uitzien.

Het nest is meestal niet erg groot dus doen ze het paren meestal buiten het nest. Ik kon geen informatie vinden over hoe het paren precies gaat. Na zo'n 2-3 dagen na het paren legt het vrouwtje eieren. De eieren broed ze in 2-3 maanden uit. Na ongeveer drie weken leren de jongen vliegen. Drie weken daarna moeten ze hun eigen voedsel zoeken en laat ze niet meer in het nest toe.

 

Dit was mijn werkstuk, ik hoop dat je het leuk vindt!
 

De boekenlijst: Informatie boek 384, spectrum encyclopedie 
De plaatjes uit: De geïllustreerde dieren encyclopedie voor de jeugd, Roofvogels en uilen

Diverse internet sites   

 
 
Lammetjes in kinderboerderij geboren
Nieuws van Chris (7a):

In de kinderboerderij De Vechtsehoeve zijn weer lammetjes geboren.

Dat betekent dat de lente dichtbij is. Het is altijd leuk om ze eens op te zoeken. Ik heb er een paar foto's van gemaakt:

 
 
Van groep 7a kregen we de volgende carnavalsverhaaltjes:
 

Carnaval is erg leuk omdat veel kinderen verkleed zijn. Iedereen vindt het leuk en is erg blij. De dansmariekes doen leuke dansjes. De school en de klassen zijn erg leuk versierd. Kinderen verkleden zich als: clown, piraat, punker en nog veel meer. Het is allemaal erg leuk om te zien. Ik hoop dat het ieder jaar weer heel leuk wordt. Ik heb er zelf nog een paar ideeën  voor:iedere klas kan een leuk toneelstukje doen zodat je een beeld van carnaval krijgt, we kunnen met de hele school een polonaise lopen en kijken hoe lang hij dan wordt. Zelf ga ik als punker verkleed. Eerst wilde ik fitnister worden. Maar dat ben ik al eens geweest. En prinses vond ik een beetje saai. Daarna wilde ik met Marianne (een klasgenootje)cheerleader worden maar dat was een beetje te veel gedoe. Dus nu word ik punker. We gaan met carnaval een grote optocht maken. Dan lopen in een met een doek rond met groep 7a erop. Na carnaval ruimt iedereen de troep op, want veel kinderen blazen confetti sliertjes op de grond.

 

Eva

 
 

Carnaval is een leuk feest, want iedereen is verkleed. Vaak als prinses, cowboy, ridder enz. Het is leuk om te weten hoe iedereen verkleed gaat. Meestal zijn er voor de onderbouw allemaal spelletjes zoals: koekhappen, twister, hinkelen en nog veel meer. Voor de bovenbouw is er s'middags een disco en  s'ochtens een optocht. Ik word punker, dat was ik vorig jaar ook. Ik vond het heel leuk. Ik hoop dat het weer een leuke gezellige carnaval word.

 

Robin

 

 

Prins carnaval

Ook deze carnaval is er weer een prins carnaval. Wilco Verhoeven is tot prins carnaval gekozen. Hij vindt het vet cool dat hij tot prins carnaval is geworden. Wilco had niet verwacht dat hij de prins zou worden. Wilco is prins carnaval geworden omdat haast niemand het wilde maar hem leek  het wel leuk. Wilco grapte wat met Francien (prinses carnaval) Hij is niet verliefd op Francien maar als het moet van een leraar dan kust hij haar. Wilco is wel tevreden met de prinses hij vind het dus niet vreselijk dat francien de prinses is. Wilco voelt zich pas echt prins carnaval als hij zijn costuum aan heeft.(een muts, een rode cape, witte handschoenen en een staf) Maar wat vind Wilco nou van de raad van elf of de dansmariekes? Wilco vind de raad van elf leuk en de dansmariekes vind hij goed bezig. Wilco wil op carnaval niet al te streng zijn want het is een feestdag. Als hij geen prins carnaval was zou Wilco clown worden. Wilco houd van echte carnaval en polonaise liedjes. Wilco is een echt carnavals type en houd erg van fietsen. Alaaf!

 

Chris

 
 

Thinkquest webstrijd

 

Wij, Laura, Simon, Nicky (gr.8), Nathalie, Duco (gr.7a) en Inge (7b) en onze coaches Monica Blom en Daphne Riksen doen mee aan een webstrijd.

(Een soort vervolg cursus van website's bouwen.)

Na lang discussiëren hebben wij het onderwerp Politie gekozen. Wij gaan hier ons de komende periode mee bezig houden. Op 23 januari '04 hebben wij een interview gehad met politieman Henny Buijs (hij is generalist hondengeleider, dat wil zeggen, dat hij gewoon een gewone politie is alleen heeft hij een hond bij zich, altijd.)

Op 30 januari '04 hebben wij een bezoek gebracht aan het politiebureau in Maarssenbroek. De komende tijd zullen we hier nog mee bezig zijn.

 

Inge  (groep 7b)